2019 Newseum Open House Schedule (FINAL 9/30/19)

9:30 a.m3:30 p.m.		
	Open House Lounge (VIP pass required for admittance)	Private Dining Room, Level 2
	The ExpressWay	Outside FBI Gallery, Hubbard Concourse
9:30 a.m.		
	Exhibit overview: "Seriously Funny: From the Desk of 'The Daily Show with Jon Stewart'" (30 minutes)	Meet outside the Bancroft Family Ethics Center, Level 2
9:45 a.m.		
	Disinformation Nation (15 minutes)	Documentary Theater, Hubbard Concourse
10 a.m.		
	Turning Down the Heat: Teaching Controversial Topics (30 minutes)	Documentary Theater, Hubbard Concourse
	NewsMania™ (45 minutes)	Knight Studio, Level 3
10:15 a.m.		
	Exhibit tour: "Rise Up: Stonewall and the LGBTQ Movement" (30 minutes)	Departs at 10:15 a.m. from glass elevators, Level 6
10:45 a.m.		
	Help! Can Teachers Talk About Religion? (15 minutes)	Documentary Theater, Hubbard Concourse
11 a.m.		
	Why Murrow Matters: The Evolving Roles and Responsibilities of Journalists in our Digital Democracy (30 minutes)	Documentary Theater, Hubbard Concourse
	Berlin Wall Gallery talk (15 minutes)	Meet at gallery entrance, Hubbard Hubbard Concourse
11:30 a.m.		
	The State of the First Amendment (45 minutes)	Documentary Theater, Hubbard Concourse
11:45 a.m.		
	Berlin Wall Gallery talk (15 minutes)	Meet at gallery entrance, Hubbard Hubbard Concourse

12:30 p.m.		
	Exhibit overview: "Seriously Funny: From the Desk of 'The Daily Show with Jon Stewart" (30 minutes)	Meet outside the Bancroft Family Ethics Center, Level 2
	Ask a First Amendment Expert (15 minutes)	First Amendment Gallery, Level 4
12:45 p.m.		
	Turning Down the Heat: Teaching Controversial Topics (30 minutes)	Documentary Theater, Hubbard Concourse
1 p.m.		
	NewsMania™ (45 minutes)	Knight Studio, Level 3
1:15 p.m.		_
	Exhibit tour: "Rise Up: Stonewall and the LGBTQ Movement" (30 minutes)	Departs at 1:15 p.m. from glass elevators, Level 6
1:30 p.m.		
	Disinformation Nation (15 minutes)	Documentary Theater, Hubbard Concourse
2 p.m.		
•	Ace Reporter Scavenger Hunt (90 minutes)	Learning Center, Hubbard Concourse
	Exhibit overview: "Seriously Funny: From the Desk of 'The Daily Show with Jon Stewart" (30 minutes)	Meet outside the Bancroft Family Ethics Center, Level 2
2:30 p.m.		
-	Berlin Wall Gallery talk (15 minutes)	Meet at gallery entrance, Hubbard Concourse

DESCRIPTIONS

Open House Lounge – 9:30 a.m.-3:30 p.m.

Private Dining Room, Level 2

Pick up free posters, swag and other giveaways and treat yourself to the candy buffet. Talk with NewseumED staff about scheduling a virtual class and accessing our free digital resources to use in your classroom. (VIP pass required)

The ExpressWay – 9:30 a.m.-3:30 p.m.

Outside FBI Gallery, Hubbard Concourse

Celebrate your freedom of expression in this fun, hands-on museum experience. Design a button to wear and/or decorate a pilsner glass. We provide the materials, you supply the creativity!

"Seriously Funny: From the Desk of 'The Daily Show with Jon Stewart'" – 30 minutes @9:30 a.m., 12:30 p.m. and 2 p.m.

Meet outside Bancroft Family Ethics Center, Level 2

Newseum exhibits writer Christy Wallover shares background and highlights of "Seriously Funny," the new exhibit that explores the impact the Comedy Central show had on American politics and the press during its 16-year run. The overview takes place outside of the exhibit area due to space restraints; attendees may then tour the exhibit on their own.

Disinformation Nation – 15 minutes @9:45 a.m. and 1:30 p.m.

Documentary Theater, Hubbard Concourse

Get a preview of Disinformation Nation, our public education campaign to launch later this year on the growing menace of manipulative media. An interactive, online experience will include a "Propaganda Profile" quiz, which will shed insight on how users can be unknowingly targeted by propaganda producers, and tips on how to spot propaganda and lesson its influence.

Turning Down the Heat: Teaching Controversial Topics – 30 minutes @10 a.m. and 12:45 p.m., Documentary Theater, Hubbard Concourse

Help your students exercise their freedom of speech productively on the topics they care about. NewseumED and the Religious Freedom Center share essential skills to lead civil dialogue on political, cultural and religious hot-button issues.

NewsMania[™] **–** 45 minutes @10 a.m. and 1 p.m.

Knight Studio, Level 3

Ever want to be on a game show? Here's your chance! The Newseum's very own NewsMania™ tests your knowledge of headline news, sports, entertainment and general trivia. Teams complete for bragging rights.

"Rise Up: Stonewall and the LGBTQ Movement" – 30 minutes @10:15 a.m. and 1:15 p.m.

Meet at glass elevators on Level 6

Newseum exhibits writer Christy Wallover takes you through "Rise Up," which looks at how protests after a police raid in New York's Greenwich Village 50 years ago galvanized the fight for civil rights for LGBTQ Americans. Learn how activists used their First Amendment freedoms to bring about change.

Help! Can Teachers Talk About Religion? -15 minutes @10:45 a.m.

Documentary Theater, Hubbard Concourse

Are you confused about the rules for teaching about religion in public schools? Do you know what students can and cannot do when it comes to religion at school? The Religious Freedom Center answers common questions about the law, religion and education.

Why Murrow Matters: The Evolving Roles and Responsibilities of Journalists in our Digital **Democracy** – 30 minutes @11 a.m.

Documentary Theater, Hubbard Concourse

Does the legacy of Edward R. Murrow still exist? How can his path-finding work be applied to today's journalism and media literacy? Join Michael Freedman, professorial lecturer at George Washington University, former general manager of CBS Radio Network News and executive producer of "The Kalb

Report," to explore challenges posed to the press and the public today, and the value of established principles to meet them.

Berlin Wall Gallery Talk - 15 minutes @11 a.m., 11:45 a.m. and 2:30 p.m.

Hubbard Concourse

As the 30th anniversary of the fall of the Berlin Wall approaches, hear the gripping story of how news and information helped topple a closed and oppressive society. Featured are eight 12-foot-high concrete sections of the original wall — the largest display of unaltered portions of the wall outside of Germany.

The State of the First Amendment – 45 minutes @11:30 a.m.

Documentary Theater, Hubbard Concourse

How healthy is our First Amendment? Do Americans think our freedoms go too far? Can they even name one of the five freedoms? Join Gene Policinski, president and COO of Freedom Forum Institute, as he reviews an annual survey that explores Americans' changing attitudes toward the First Amendment and looks at current challenges.

Ask a First Amendment Expert – 15 minutes @12:30 p.m.

First Amendment Gallery, Level 4

Gene Policinski, president and COO of Freedom Forum Institute, will answer your First Amendment questions or just chat with you in a gallery devoted to the five freedoms.

Ace Reporter Scavenger Hunt – 90 minutes @2 p.m.

Learning Center, Hubbard Concourse

Are you up for a challenge? If so, you'll love the brainteasers in the Newseum's puzzle-based Ace Reporter Scavenger Hunt! Scour the Newseum for codes and secret messages hidden in plain sight to come up with the correct final answer. Prizes! Come as an individual or bring a team. (Up to five people per team.)